niedziela, 24 września 2017

Pasztet z grzybów leśnych

Same maślaczki znalazły się w tym pasztecie był też tak troszkę pikantny i bardzo pyszny. Pasztet wspaniale smakuje z pieczywem posmarowanym masłem.





























Pasztet z grzybów leśnych

1 kg obgotowanych  maślaków
1 marchew
1 mały seler
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 dag masła
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki bułki tartej
4 jajka
przyprawy
wykonanie:
Świeże grzyby leśne oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić i odważyć 1 kg.
Masło stopić i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler po kilku minutach dodać grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku 1/4 łyżeczki tymianku i sola z pieprzem czarnym do smaku. Grzyby dusić na małym ogniu około 15 minut często mieszając po tym czasie wyłączyć gaz i przestudzić grzyby.
Śmietanę, jajka oraz bułkę tartą z płatkami dodać do przestudzonych grzybów, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić ma być na pikantnie.
Formę do keksa 25 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę pasztetową, wyrównać.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut po upieczeniu wystudzić.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody